Jdi na obsah Jdi na menu

Z knihy Vše o tucích typu omega-3

25. 10. 2016

Výtah z knihy Vše o tucích typu omega –3 Clara Felix

( text psaný kurzívou jsou mé poznámky k tématu )

Jste také zmateni vším, co se týká tuků ? Nepoznáte rozdíl mezi dobrými a špatnými tuky a oleji ? Nejste sami. Ale je mezi nimi opravdu velký rozdíl – rozdíl, na kterém záleží naše zdraví.

Dozvíte se o významné úloze omega-3 při léčbě astmatu a alergie, jakou roli sehrávají v prevenci vážných, život ohrožujících nemocí, jako jsou choroby srdce, cukrovka, rakovina.

Nyní mnoho vážných onemocnění může být vyléčeno, nebo se jich ještě lépe můžeme vyvarovat, pokud tyto zvláštní tuky zařadíme na správné místo v jídelníčku.

Zařazení některých dobrých tuků do naší stravy je přímo nezbytné.

Tuky typu omega-3 se řadí k velmi zvláštní skupině tuků nazývané esenciální mastné kyseliny, kdy klíčové slovo je esenciální – nezbytné. Bez nich zůstat zdravý není možné.

Tuky typu omega-3 redukují riziko srdečních chorob. Jsou přírodním „ředidlem“ krve, jsou nezbytné k dobře fungujícímu krevnímu oběhu.

Jako přírodní protizánětliví činitelé pomáhají při prevenci, nebo ulehčují příznakům při astmatu, artritidě, menstruačních bolestech a migréně.

Omega-3 obzvláště potřebuje oční sítnice ke správnému vidění.

Pokud zařadíte omega-3 do svého jídelníčku, získáte tím tzv. „potravu pro váš mozek“.

Tuky typu omega 3 redukují riziko rakoviny.

Máte vysušenou pokožku ? Toto je první a nejběžnější známka nedostatku omega-3.

Kyselina alfa-linolenová (LNA) pochází převážně z potravy rostlinného původu – jejím dobrým zdrojem jsou hlavně lněné semínko a lněný olej, vlašské ořechy , mandle, šrucha zelná. Rostlinná strava však jen zřídka obsahuje EPA (kyselina eikosapentaeonová) a DHA (kys.dokosahexaeonová). Ty se nacházejí v rybím tuku.

Firma Missiva začala lisovat svůj lněný olej, abychom měli jistotu , že je vždy čerstvý a

bez konzervantů. Účinky lněného oleje, o kterých píše Dr. Budwig v knize Lněný olej

se týkají pouze oleje, který neobsahuje konzervační látky a je čerstvý.

Po dvou měsících od vylisování už se tyto blahodárné účinky začínají vytrácet.

Jak je to s omega-6 ?

Stravovací návyky se výrazně změnily od doby začátku průmyslové revoluce. Dvě z těchto změn – přílišná spotřeba nasycených tuků z masa a malé množství polynenasycených tuků

ve stravě - se ukázaly jako velmi špatné pro zdraví. Moderní strava obsahuje příliš mnoho omega-6 mastných kyselin ve srovnání s omega-3 mastnými kyselinami.

Tuk typu omega- 6 by neměl být přijímám třikrát více než tuk typu omega-3 a při léčebných účelech by měl být poměr 1 :1. Naši předci konzumovali přibližně stejné množství omega-6 jako omega-3 a tento poměr se jeví pro naše tělo jako ideální.

Proč je tak snadné získat velké množství omega-6 mastných kyselin?

Např. každodenními zdroji omega-6 tuků, které pokryjí potřebné množství, jsou cereálie, chléb, ořechy, semínka, fazole, vejce, maso. Další nemalé množství přichází v podobě margarínů, majonéz, dresinků, pečených výrobků, smažených jídel a ve většině pamlsků.

Čím více tuků typu omega-6 konzumujete, tím více potřebujete tuků omega-3. Špatný poměr

Nutně způsobí zdravotní problémy.

Již za dob starého Řecka a Říma byly lněné semínko a jeho olej ceněny v mnoha částech světa. Po druhé světové válce byly však nahrazeny oleji, které obsahují málo nebo vůbec žádné omega-3 tuky. Lněná semínka spolu s olejem z nich vytlačeným poskytují nejvíce omega-3 tuků ze všech jedlých semínek a olejů.

Lehká hydrogenace nebo částečná hydrogenace se dnes používá u většiny olejů a margarínů.

Bohužel tento proces přeměňuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v tucích na nepřirozené „podivné tuky“, které již po konzumaci nedokážou vůbec nic z toho, co dokážou skutečné mastné kyseliny. Nenalézají se pouze v olejích a margarínech, ale také ve stovkách jiných komerčních výrobků připravených z těchto tuků. Čím více takových tuků ve stravě přijmete, tím větší se pro vás stává nedostatek tuků typu omega –3.

Dokážou mastné kyseliny omega–3 skutečně předejít infarktu a mrtvici ?

Ano, prostřednictvím množství různých mechanismů. Omega-3 tuky dokážou zamezit tvorbu nežádoucích krevních sraženin tím, že udržují kontrolu nad eikosanoidem, známým jako tromboxan, vytvářeným z omega-6 mastných kyselin. Srážení krve způsobené normální hladinou tromboxanu je nutné, aby zabránilo případnému krvácení. Abnormální srážlivost, způsobená velkým množstvím tromboxanu, je nebezpečná. Krevní sraženiny mohou zastavit krevní oběh v jakékoliv části těla. Vysoký krevní tlak může způsobit jak mrtvici, tak infarkt.

Tromboxan je potenciálním svěračem tepen. Tuky typu omega-3 pomáhají normalizovat vysoký krevní tlak zastavením nadprodukce tromboxanu a umožněním cévám napružit se a odpočívat.

Je pravda, že tuky typu omega-3 mohou působit jako prevence rakoviny ?

Experti souhlasí s tím, že nejlpší prevencí rakoviny je silný imunitní systém. Tak jako všechny systémy v těle, tak i imunitní systém musí být dobře vyživován. Obrana imunity nebude přiměřená, pokud poměr omega –3 a omega-6 tuků není v rovnováze.

Obecně řečeno, tuky bohaté na omega-6 růst nádorů podporují, kdežto tuky s vysokým obsahem omega-3 růstu nádorů zabraňují. Úplně novým poznatkem je, že omega –3 mastné kyseliny vytvářejí v těle jakési „blokátory“, které zabraňují rakovinným buňkám putovat z prvotního nádoru a vytvářet nové kolonie.

A co lněné semínko ? Jak to bojuje proti rakovině ?

Lněné semínko kromě přítomnosti omega-3, také obsahuje unikátní ochranné substance.

Obsahuje protirakovinně působící kyselinu alfa linolenovou (LNA) a také poskytuje zvláštní vlákno nazývané lignan. V těle se lignan přeměňuje na sloučeniny nazývané savčí lignany. které se ukazují jako velmi účinné proti rakovině prsu, tlustého střeva a prostaty..

Omega-3 mastné kyseliny mají velkou úlohu v duševním zdraví. Množství duševních poruch, včetně deprese a schozofrenie, může být velmi dobrým důkazem nedostatku oemaga-3 .

Proč jsou omega-3 nazývány „potravinou mozku“ ?

Mozek se převážně skládá z tuků ( přesněji z lipidů), včetně cholesterolu a mononenasycených tuků.. Zatímco si naše tělo dokáže vytvořit cholesterol a většinu lipidů

obsažených v mozku, vznik polynenasycených kyselin záleží na omega-6 a omega-3 ve stravě.

Jak je to u těhotných žen a malých dětí?

Čím více ryb a ostatních potravin bohatých na omega-3 zahrne těhotná žena do své každodenní stravy, tím více DHA poskytne svému nenarozenému dítěti.

Totéž platí pro děti, které začnou být kojeny.

A co stárnutí a omega-3 mystné kyseliny ?

Nejlepší věc, kterou můžete pro svůj mozek v druhé polovině života udělat, je udržovat zásoby DHA plné.

Suchá pokožka, cukrovka, artritida a další

Máte špatnou pokožku ? Nadbytečné kilogramy ? Trpíte PMS a křečemi při menstruaci ? Dříve, než se vydáte k lékaři, zkuste dát šanci omega-3 tukům. Omega –3 hrají velkou roli v každé buňce našeho těla. Tím, že do vašeho těla vnesete rovnováhu mezi omega mastnými kyselinami, zbavíte se nejrůznějších problémů, které vás do dnešní doby sužovaly.

Zkušební studie dr. Rudina uvádí, že se během několika měsíců výrazně změnil stav pokožky na rukou pacientů. Pokožka, která byla dříve suchá, popraskaná a bolestivá, se stala jemnou a měkkou. Popraskané bolavé paty se vyléčily. Mnoho pacientů se rovněž zbavilo mnohaletého problému tvoření lupů. Ekzém vymizel u více než poloviny pacientů. Testy rovněž ukázaly výrazný pokles omega-6 eikosanoidů, které jsou odpovědné za záněty

Mohlo by stát, že bych po tucích typu omega-3 ztloustla?

Tuky typu omega-3 nezpůsobí přibrání nežádoucích kg, naopak mohou pomoci se jich zbavit.

Doktor Rudin říká, že obezita je pouze dalším civilizačním onemocněním, způsobeným nedostatkem esenc. mastných kyselin a jiných životně důležitých látek.

Revmatická artritida ?

Revmatická artritida je vážnější druh artritidy, zahrnující zánět, který může zničit kloubní tkáně. Šestnáct lékařských pokusů dokázalo, že denním podáváním doplňků rybího oleje nahrazujících alespoň 3 g omega –3 přineslo úlevu bolestivým kloubům, odstranilo ranní ztuhlost a pomohlo snížit množství užívaných léků.

A co alergie ?

Alergie a astma jsou příliš komplexní pro jednoduchou odpověď, ale pokud se vás to týká, první krok by měl směřovat k zvýšení konzumace omega-3 a zároveň k drastickému snížení omega-6 tuků, tran-mastných kyselin, ztužených margarínů a všech potravin, které tyto tuky obsahují.

Tuky typu omega-3 jsou prý dobré pro oči, je to pravda ?

Omega-3 jsou pro oči nejen dobré, ale přímo nepostradatelné.

Omega-3 a menopauza ?

V poslední době se stal středem pozornosti poznatek, že se v období menopauzy u japonských žen zdaleka neprojevují tak typické symptomy jako u žen ze západního světa. Např.téměř žádná Japonka netrpí tzv. návaly horka Tradiční japonská strava obsahuje velké množství sójových jídel, jako je miso, tempech, tofu. Jídla ze sóji dodávají tělu rostlinné estrogeny, které dokážou ulehčit symptomům během menopauzy. Kromě toho je zde tradiční strava založená na lovu. Poměr tuků omega-3 a omega-6 je 2,8 : 1 , což umožňuje, že omega –3

spolu s fytoestrogeny hrají klíčovou roli v bezproblémovém průběhu menopauzy.

( Zkušenosti nám ukazují, že ženy, které dlouhodobě pijí Fytotonic nebo Energoton zvládají období menopauzy rovněž bez větších problémů. Když se přidá každodenní užívání lněného oleje a semínka, budou výsledky ještě mnohem lepší.)

Také osteoporóze mohou omega –3 mastné kyseliny pomoci.

Jak užívat tuky omega-3 ?

Většina lidí potřebuje drasticky snížit konzumaci velkého množství omega-6 a výrazně zvýšit podíl tuků typu omega-3. Ideální poměr je 3 : 1, případně 1 : 1.

Vyhněte se nebo omezte konzumaci salátových dresinků, margarínů a kupovaných pečených výrobků, jako jsou chléb, zákusky, dorty, koblihy.

Omezte příjem slunečnicového, sojového, kukuřičného či sezamového oleje. Všechny obsahují velké množství omega-6 mastných kyselin.

Zároveň musíte zvýšit příjem omega-3. Čajová lžička lněného oleje poskytne asi 2 g LNA a 1 g LA. Dalšími dobrými oleji jsou perillský olej a konopný olej.

Některé oleje obsahují malé množství omega-3, ale velké množství omega-6, je to např. olej řepkový, sójový, olej z vlašských ořechů. Řepkový je bohatý na omega –9 stejně jako olivový. Omega-9 jsou zdraví prospěšné. Dávejte přednost olivému oleji, za studena lisovanému.

Lze používat lněný olej k vaření, pečení a smažení ?

Historické záznamy dokazují, že se k tomuto účelu používal již před devíti tisíci lety.

Podle nedávno zveřejněných studií dochází pouze k malé nebo vůbec žádné ztrátě LNA,

když je mleté lněné semínko přidáváno při pečení do chleba či koláčů. Vaření také nezpůsobuje oxidaci ( žluknutí) LNA, nebo jiných mastných kyselin. Při pečení a vaření

se teplota tuků a olejů zřídkakdy dostane nad bod varu.

Ze zdravotních důvodů nikdy nepoužívejte lněný olej ke smažení

Lněné semínko neoxiduje rychle, protože obsahuje antioxidanty jako všechna semínka.

Pro jistotu však uchovávejte mleté semínko v lednici v igel.sáčku. Pamatujte si, že je nejlepším zdrojem protirakovinných lignanů a společně s LNA je pro nás velkým požehnáním.